Pod petíciou proti presťahovaniu HR NEV je vyše štyritisíc podpisov

18.03.2003 Celý región

Vyše štyritisíc podpisov zozbierali iniciátori petičnej akcie za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SR...
Vyše štyritisíc podpisov zozbierali iniciátori petičnej akcie za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) v jej doterajšom sídle v Prešove. Predseda petičného výboru Milan Sidor na tlačovej konferencii v Prešove 5. marca ďalej uviedol, že do začiatku mája t. r. chcú vyzbierať okolo 20 tisíc podpisov.

Ak vedenie SRo bude naďalej trvať na svojom zámere presťahovať v tomto roku HR NEV z Prešova do Košíc, pristúpi petičný výbor k ostrejším protestom, o. i. zvažuje - podľa Sidora - svoje podanie Rade Európy. Z prešovského pracoviska sa vysiela v jazykoch šiestich národností, pričom podstatný objem je v ukrajinskom a rusínskom jazyku obyvateľov žijúcich prevažne na území Prešovského kraja. Sidor informoval, že so zámerom nesúhlasia výbory Národnej rady SR a medzivládna slovensko-ukrajinská komisia. Proti presťahovaniu existuje aj rad protestných vyhlásení a stanovísk rôznych národnostných, spoločenských a kultúrnych organizácií.

Člen petičného výboru Ján Tilňák konštatoval, že ekonomické dôvody, ktorými ústredný riaditeľ SRo Jaroslav Rezník obhajuje svoj úmysel, nie sú hodnoverné. Konštatoval napríklad, že podľa zistení petičného výboru zo znaleckého posudku na sanáciu budovy, v ktorej v súčasnosti HR NEV sídli, vyplýva, že jej nutné opravy by vyšli na štyri a pol milióna Sk a nie na Rezníkom prezentovaných 22 miliónov Sk. Podľa neho ide minimálne o zavádzanie verejnej mienky. Podobne sa vyjadril aj o potrebe 21, 5 milióna Sk na chod HR NEV v Prešove, i keď ešte vlani stačilo podľa zistení petičného výboru 14 miliónov Sk. (jj)
 

Vyberte región

mark